Atac de moralitate

De vreo câteva zile, subiectul la modă este potenţiala candidatură a Monei Muscă. A fost invitată de Gheorghe Ştefan (PD-L Neamţ) şi se aşteaptă decizia partidului. Comentariile au început deja, eu citind două: ăsta (care e mai radical) şi ăsta (care e mai de bun simţ). Bineînţeles, celalte partide vor critica gestul pe toate părţile, dar este oarecum irelevant. Şi oarecum ipocrit.

Ipocrit pentru în mai toate partidele există persoanje vizibile asupra cărora planează suspiciuni de colaborare. Faptul că au sau nu o decizie CNSAS nu contează prea mult. O dată pentru că s-a încercat din răsputeri să se transforme deciziile CNSAS în nişe hârtii irelevante şi încă o dată pentru că dna. Muscă va fi judecată de singurii care pot hotărâ cât de gravă este fapta sa: alegătorii.

Gestul este irelevant pentru ca, până una alta, cam aşa este tot ce ţine de colaborarea cu Securitatea. Nu s-a făcut prea mult  pentru deconspirare şi ce s-a făcut s-a făcut cu jumătate de măsură. Să ne mai gândim acum la faptul că unul sau altul a colaborat cu Securitatea este mai degrabă un gest de reflecţie personală decât un subiect de dezbatere publică.

Colaborarea cu Securitatea nu mai poate fi un criteriu absolut în viaţa publică. Lucrurile au fost trenate şi amânate în aşa hal încât colaboratorii au ajuns peste tot şi probabil au avut şi timp să facă dispărute suficiente dosare. CNSAS-ul există numai pe hârtie şi oricum nu putea să dea decât nişte decizii relative: dacă aveai dosar puteam afla cum şi cât ai colaborat cu Securitatea, dar dacă nu aveai dosar, nu ne putea garanta nimeni că acesta nu a existat la un moment dat. Cu alte cuvinte, verdictul de colaborator era cert, cel de necolaborator, incert.

Cred că am ratat, de vreo câteva ori chiar, momentul în care puteam privi chestiunea colaborării cu Securitatea în alb şi negru. Acum cred că e cazul să ne uităm la diferenţele dintre cei care au colaborat, nu la simplul fapt de a fi colaborat sau nu. Din două motive: pentru că nu prea o să aflăm cu certitudine dacă şi cât au colaborat cei din fruntea ţării şi pentru că astfel putem depăşi blocajul moral al colaborării.

Aş adăuga aici încă două considerente: (unu) în cazul votului uninominal, candidatul este faţă în faţă cu alegătorul şi (doi) cred că oamenii au dreptul la o a doua şansă dacă arată o schimbare veridică. O iniţiativă de genul Coaliţiei pentru un Parlament Curat ar avea o cu totul altă formă şi un alt substrat la aceste alegeri: nu ar trebui să forţeze patidele să elimine candidaţii pătaţi, ci doar să ofere alegătorilor informaţii relevante. Şi, da, chiar cred că oamenii îşi pot câştiga o adoua şansă. Dacă au făcut sau nu suficient pentru o a doua şansă, depinde însă de cum judecă fiecare dintre noi.

Este uşor să o pui pe Mona Muscă în aceeaşi oală cu Dan Voiculescu, Carol Dima, Ion Ghişe, Rodica Stănoiu, etc. Dar este mai greu, deşi mult mai relevant, să te uiţi de ce, cred eu, Mona Muscă nu este făcută din acelaşi aluat cu respectivii. După 1989 a fost unul dintre oamenii politici cei mai apreciaţi de publicul larg şi asta datorită acţiunilor sale, nu datorită faptului că nu ştiam de colaborarea ei. Există ceva diferenţe între a da informaţii despre studenţii străini cu naivitatea vârstei de 25 de ani şi a-ţi turna colegi de servici sau vecini. Când a devenit publică toată povestea, dna. Muscă a recunoscut, s-a scuzat (uşor patetic) şi-a strâns jucăriile şi a plecat, nu s-a dat fecioară pe la toate posturile de televiziune.

Şi, oare, câţi bani poţi să dai pe deconspirare dacă singura victimă pe care a făcut-o este dna. Muscă? Reprezintă dânsa tipul securistului pe care vrem să-l eliminăm din viaţa publică? Şi că tot am adus vorba, domnu’ Merce ce-o mai face?

Anunțuri

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: